Święta Wielkanocne to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół, często przy zastawionym suto stole. Jednak wiele świątecznych przysmaków i potraw jest wysokokalorycznych, a przy tym ubogich w składniki odżywcze i witaminy, których potrzebuje nasz organizm.
Jednym ze sposobów na oparcie się pokusie niezdrowych potraw i słodyczy jest włączenie większej ilości białka do każdego posiłku przy jednoczesnym ograniczeniu oczyszczonych produktów węglowodanowych i tłuszczów. Dzięki temu poczujesz się bardziej syty, więc zapewne zjesz mniej i ograniczysz niezdrowe podjadanie.
Rola białka
Białko jest niezwykle ważne dla naszego organizmu, ponieważ pomaga budować i utrzymywać masę mięśniową. Jest podstawą dla budowy kości, mięśni, skóry, krwi i tkanki łącznej. Sprawia również, że posiłki są bardziej sycące oraz pomaga zapanować nad apetytem w ciągu dnia.
Produkty bogate w białko, takie jak np. drób, jaja, rośliny strączkowe i nasiona, dostarczają również witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i magnezu. Zatem dodając białko przy jednoczesnym ograniczeniu pustych kalorii, zyskujesz dodatkowe składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm.
Jak nie przejadać się w trakcie świąt?
Jak mówi Susan Bowerman, specjalistka ds. edukacji żywieniowej Herbalife, warto zwiększyć ilość białka w pożywieniu, aby zapanować nad świątecznymi pokusami.
Po pierwsze - zjedz zdrowe, bogate w białko śniadanie - około 25 gramów powinno wystarczyć. Zamiast płatków zbożowych wypróbuj koktajl zastępujący posiłek lub owsiankę z dodatkiem odżywki białkowej w proszku. Badania wskazują, że nie tylko pomaga to utrzymać sytość do obiadu, ale może nawet pomóc ograniczyć całkowite spożycie energii w ciągu dnia.
Włącz do diety zdrowe przekąski - staraj się nie siadać do stołu z pustym żołądkiem. Zjedz wcześniej solidną przekąskę, na przykład jogurt grecki, chudy twarożek z owocami lub bogaty w białko batonik.
Mądrze wybieraj potrawy - jeśli chodzi o dodatki, zrezygnuj z tych bogatych w skrobię, takich jak biały ryż, chleb, ziemniaki i makaron z białej mąki. Zamiast tego nałóż na talerz więcej warzyw i poszukaj bogatych w białko ziaren i roślin strączkowych. Pomyśl o daniach z soczewicą lub komosą ryżową. W Wielkanoc na stole królują również jajka, które są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka.
W czasie świąt, zamiast siedzieć przed telewizorem, warto wybrać się na spacer – samemu, z rodziną lub przyjaciółmi. Już 30 minut ruchu dziennie jest niezwykle cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Zobacz przepisy na odżywcze śniadania i przekąski białkowe opracowane przez specjalistów Herbalife:
Owsiane kokosanki z komosą ryżową
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/owsiane-kokosanki-z-komosa-ryzowa
Proteinowe ciastko z kubka
Chlebek grzybowo-pomidorowy:
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/chlebek-grzybowo-pomidorowy
Zupa z groszkiem i miętą:
https://www.herbalife.com/pl-pl/zasoby-wellness/przepisy/zupa-z-groszkiem-i-mieta
Link do strony artykułu: https://wm5.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/jak-bialko-moze-pomoc-oprzec-sie-niezdrowym-swiatecznym-pokusom